Heerlijk debuut van Rubén Fernández.​

 

Gemert – Op een onstuimig Eurocircuit van Valkenswaard heeft Rubén Fernández zijn debuut gemaakt in het Europees Kampioenschap MX2. De 17-jarige Spanjaard wist zich beide manches ruim in de punten te rijden en werd veertiende in het dagklassment. In de MXGP-klasse maakte Ander Valentin zijn debuut op het hoogste niveau. De F&H Racing Team-rijder had het moeilijk in het Brabantse zand. Hij haalde er het maximale uit en wist beide manches de finish te halen maar zijn inzet werd niet beloond met punten.

 

 Photo: Eric Laurijssen 


EMX-MX2 

de trainingen kreeg Rubén wat tegenslag te verwerken. Het circuit werd snel slechter en in de beginfase van de tijdtraining maakt hij een stuurfoutje. Via de laatste kans moest de crosser uit het Noord-Spaanse Vigo zich kwalificeren maar dat deed hij probleemloos. Na een goede start stuurde hij de KX250F naar een prachtige tweede plaats op korte afstand van de winnaar. Het zorgde echter wel voor een mindere startplaats maar dat mocht de pret niet drukken. In de eerste manche werd snel duidelijk dat er een last van zijn schouders was gevallen nadat hij gekwalificeerd was. De gehele wedstrijd over 25 minuten en twee ronden rijdt hij in de punten. Vanaf de achttiende plaats in de eerste ronde werkt de door Alpinestars geklede rijder zich naar een twaalfde plaats. De tweede manche begint ook goed en ook nu is hij de gehele wedstrijd in de punten te vinden. Vanaf de zestiende plaats maakt hij plaatsen goed maar na 10 minuten wedstrijd maakt hij een foutje. Hij valt even van zijn BO Oil-gesmeerde machine maar kan gelukkig verder. Vanaf de 19e plaats knokt hij zich terug naar de 17e waardoor hij weer vier punten aan zijn totaal toe kan voegen.

Photo: Eric Laurijssen


MXGP

De koningsklasse van de motocross is een bijzonder zware klasse. Er zijn zo’n 15 rijders die de kwaliteiten hebben om in de top tien te finishen. Ander is wat gespannen voor de eerste wedstrijd tegen toppers als Cairoli, Febvre en Gajser. Daarbij heeft hij nog problemen met de zandcircuits maar er is zeker progressie. De eerste begint de Kawasaki-rijder buiten de punten aan de wedstrijd maar na drie ronden heeft hij de 21e plaats in handen. De top 20 krijgt punten en dat weet de concurrentie natuurlijk ook. De achtervolger op Ander gaat in de aanval bij de F∧H-rijder die net de aansluiting heeft bij de Duitser Heidecke op die 20e plaats. Bij deze aanval wordt Ander op zijn ellenboog geraakt waarna hij in onbalans komt en ten val komt in een grote plas water. De wedstrijd wordt vervolgd maar meer dan de 24e plaats zit er helaas niet in. In de tweede manche komt Ander lekker uit de start en hij vindt direct een plek in het middenveld achter voormalig Wereld Kampioen Philippaerts. In de derde ronden gaat Ander echter in de fout waardoor hij ten val komt en terug zakt naar de 28e plaats! Opgeven komt niet op in het hoofd van de 22-jarige crosser die zich volledig blijft geven. De rondentijden zijn mooi vlak maar plaatsen winst boeken zit er helaas niet in. Wanneer de zwart-wit geblokte vlag naar beneden gaat komt Ander als 25e binnen.

 

Volgende keer

Het Wereld Kampioenschap MXGP reist nu naar Zuid-Amerika voor wedstrijden in Argentinie en Mexico. De volgende wedstrijd voor Ander is op 24 april de vierde wedstrijd van het Spaanse Kampioenschap. Op dezelfde datum zal Ruben in actie komen tijdens de tweede KNMV Dutch Masters of Motocross.

 

Uitslagen

Uitslagen EMX MX2 #1; Valkenswaard, NL:

Dagklassement:
1 Conrad Mewse GB Husqvarna 1-1
2 Even Heibye Nor KTM 4-2
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 3-3
4 Hunter Lawrence Aus Kawasaki 2-5
5 Kevin Wouts B KTM 6-6
14 Ruben Fernandez E Kawasaki 12-17

Tussenstand EMX MX2 na 1 wedstrijd:
1 Conrad Mewse GB Husqvarna 50
2 Even Heibye Nor KTM 40
3 Thomas Kjer Olsen DK Husqvarna 40
4 Hunter Lawrence Aus Kawasaki 38
5 Kevin Wouts B KTM 30
14 Ruben Fernandez E Kawasaki 13

Dagklassement MXGP GP van Nederland:
1 Romain Febvre F Yamaha 3-1
2 Maxi Nagl D Husqvarna 2-4
3 Tim Gajser Slo Honda 1-8
4 Antonio Cairoli I KTM 7-2
5 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha 5-3
- Ander Valentin E Kawasaki 24-25

Tussenstand MXGP na 3 wedstrijden:
1 Romain Febvre F Yamaha 137
2 Tim Gajser Slo Honda 124
3 Evgeny Borbryshev Rus Honda 107
4 Jeremy Vanhorebeek B Yamaha 104
5 Antonio Cairoli I KTM100
- Ander Valentin E Kawasaki 0


Sponsored by

Teamwork makes the dream work.

Proudly partnered with:

F&H Crone
BTSI
Merwestaal
Kawasaki
Pro Circuit
Motul
Twinair
Vanderpol
Van den broek
Noordenne Plaatstaal
Salzgitter Mannesmann
Vandijck
Reklusse
Haan Wheels
BB Logo
Hmxparts
Logo Hurly White
Mechanix
Mino
Moto Master
Pirelli
Polisport
Renthal
Samco
Avm
Eqin
Klijn
Procarbon
Tmv
Scott
Leatt
Arai
Snap-On
TCX
GET
Hocoparts
KYB by Technical Touch
NGK
Pro-Pegs
X-TRIG
ProX
RK
Boyesen